De kracht van humor in een video

KevinNieuws

Image

Tijdens de vakantie heb ik mijn 2 reisgenoten overtuigd om mee te doen met het maken van een video. Een soort ‘cursus Brabants’ van Draadstaal, maar dan een ‘Cursus Frans voor Limburgers’. Met een bereik van bijna 15.000 personen op een pagina van <300 likes overtreft deze video alle andere berichten. Persoonlijk sta ik er niet van te kijken en ben ik ervan overtuigd dat humor het grootste ingrediënt is voor dit bereik. Daarom snap ik nog altijd niet waarom zo weinig bedrijven iets met humor proberen te doen…

Bij het maken van een video moet je altijd je doel voor ogen houden. Wil je mensen amuseren, informeren, overtuigen of activeren? Het is het lijstje dat ik vroeger tijdens Nederlands leerde om het tekstdoel te bepalen. Maar humor / amusement kan ook een middel zijn om mensen te informeren, overtuigen of te activeren. Verderop in het artikel kom ik terug op de commerciële mogelijkheden, maar nu eerst een analyse van de ‘Cursus Frans voor Limburgers’. Ons doel: Amuseren.

Het (flauwe) humoristische gehalte zorgt voor de interactie (likes, reacties en gedeelde berichten) en dat is waar Facebook het meeste waarde aan hecht. Interactie bij een video is overigens ook het aanklikken van de video (voor geluid) of het verder spoelen. Alle touchpoints in het bericht tellen mee.

Naast de humor heeft de video nog een aantal ingrediënten die het bereik mede bepalen. Ik heb ze opgesomd van belangrijk naar minder belangrijk, waarbij vermeld moet worden dat dit mijn persoonlijke bevindingen zijn. 

  1. Duidelijke doelgroep: Het gaat hier om Limburgers en in het bijzonder Limburgers die wel eens op vakantie gaan naar Frankrijk (met of zonder caravan/camper). De herkenbaarheid telt ook voor scholieren die Franse les hebben en wellicht de mensen die de Draadstaal-achtige setting van de video kennen.
  2. Titel, Tekst & Thumbnail: Als een bericht in je tijdlijn voorbij komt, beslis je binnen één seconde of je er iets mee gaat doen. Het is de kunst om je met een aantrekkelijke thumbnail (foto), titel en beschrijvende tekst te overtuigen om de video te gaan bekijken.
  3. Gebruik van lijstjes: De 10 lessen maken je nieuwsgierig. Het brein wordt automatisch aangetrokken door interessante koppen zoals lijstjes / bulletpoints / ‘7 dingen die’ etc. Dit geldt voor blogs als voor vlogs.
  4. Persoonlijke netwerken: Het bericht is geplaatst namens de bedrijfspagina. Dat de hoofdpersonen de video delen, stimuleert het bereik. Probeer er ook altijd een boodschap aan toe te voegen. Facebook ziet dit als een waardeverhoging van de video, aangezien iemand er iets van vindt.
  5. Ondertiteling: Om de kijkduur te vergroten is het verstandig om de video te ondertitelen. Het is enigszins tijdrovend en daarom heb ik gekozen om alleen de lessen met tekst in beeld te brengen.

Uiteraard spelen ook factoren als kwaliteit, geluid & montage een rol, maar die laat ik hier buiten beschouwing. Het bericht is tevens voor € 20 gepromoot onder Limburgers met een interesse in Frankrijk. Het bedrag heeft gezorgd voor 6.000 van de inmiddels 16.000 bereikte personen. Dat is een dikke €3 per 1.000. Lees hier meer over Facebook Advertenties.

Commerciële mogelijkheden

Als ik me zou verplaatsen in bedrijven, zou ik er best iets voor over hebben dat een reisgezelschap (liefst met een influencer met een groot bereik) een kant-en-klare video voor me zou maken. Door middel van humor hoop je uiteindelijk de consument te overtuigen en te activeren om een product of dienst af te nemen. Onze video had bv. gesponsord kunnen zijn door een opleiding / cursus / bijscholing Frans in Limburg.

Maar er hadden zich meer bedrijven kunnen inschrijven op onze reis. Wat denk je van een video over:

  • De 7 on-ontdekte pareltjes in de Provence (door toerismebureau of vliegmaatschappij)
  • 5 Must-have gadgets voor een Campervakantie (door Coolblue)
  • De ideale camperroute door Frankrijk (door reisbureau)
  • De voordelen van een camper t.o.v. een caravan (door camperverhuurbedrijf)
  • Op bezoek bij de 5 beste wijngaarden in de Bordeaux-streek (Gall & Gall)

Enfin, ze zeggen wel vaker dat er meer gelachen mag worden. Maar daarvoor moet er wel iets te lachen zijn. Tip aan bedrijven: Neem humor mee als middel om je doelen te behalen. Uiteraard binnen de grenzen van je imago. Ik denk overigens graag met je mee over de insteek van een video.

P.s.: Onze volgende vakantie staat nog niet gepland, dus bedrijven mogen hun voorstellen mailen naar info@burokontent.nl 😉

Ik hoor graag wat je van de video vond. LET OP: Er wordt Limburgs gesproken.

Deel dit artikel