Hoe voelt het om 1 dag offline te zijn

KevinNieuws

Image

Daar waar ik in 2017 de activiteiten voor Buro Kontent heb gecombineerd met een functie als online marketeer bij Opmax, ben ik sinds half januari zoals je wellicht weet volledig zelfstandig. Het werken met diverse bedrijven en projecten is mooi en uitdagend, maar heeft me ook doen besluiten om een 'off(line) day' in te plannen. 

"Ik had niet gedacht dat ik het kon, maar het voelt achteraf heel goed."

Het zal lang geleden zijn dat ik via Wifi of 4G zo weinig data op een dag heb verbruikt. Het leven als ZZP'er in de online wereld is er een die niet stil staat. Sterker nog, de mails, browser notificaties, pop-ups, appjes, telefoontjes en meldingen via social media zijn een constante factor geweest de afgelopen 4 maanden. Alles wilde ik lezen en waar het kon, zo snel mogelijk reageren. Dat begint 's morgens al bij het opstaan, tijdens de ochtendwandeling met de hond, na het uitschakelen van de auto op het werk, in de lift, in de pauzes (als die er zijn), op de terugweg naar de auto, tijdens het eten, voor en na de training op het voetbalveld, op de fiets naar huis, achter de laptop tot 0.00 en via de telefoon in bed. Ben ik verslaafd aan mijn telefoon? Ja!

Combineer bovenstaande zaken met het feit dat ik erg nieuwsgierig ben en de term 'FOMO' komt bovendrijven. 'The Fear of Missing Out'. Het zegt het al, ik wil niks missen. Niets van voetbal & wielrennen, niets van Limburgs nieuws, niets van nieuwe functies op social media, niets van online cases, niets van mijn vrienden (via Instagram, Twitter, Snapchat of Facebook), niets van Adweek (tip voor marketeers), niets van iBood, niets van breaking (inter)nationaal nieuws etc... 

Het moet anders!
Het heeft me doen besluiten om te starten met één offline dag. Tijdens het schrijven van deze blog kom ik erachter dat er al een dergelijk initiatief bestaat. Een concept, waarbij je een pakket toegestuurd krijgt om de dag mee te vullen. Ik heb geprobeerd om het met een eigen invulling uit te voeren en dat is gelukt. Maandag 14 mei heb ik vanaf 's morgens geen mails geopend, telefoontjes beantwoord en zakelijke appjes gestuurd. De laptop is niet aan geweest en ik heb mezelf betrapt toen ik de NOS-app en de Twitter-app één keer opende. Daarentegen heb ik de hond getrakteerd op een lange wandeling, tv gekeken, beetje opgeruimd, uitgebreid gekookt en vooral genoten van de rust.

Wat gaat er veranderen?
Ik ga...

  • Minder apps toegang geven om mij notificaties te sturen
  • 'Quality Time' juist installeren om me bewust te maken van het gebruik van apps
  • Wekelijks de tijd op mobiel proberen terug te brengen
  • (proberen) geen telefoon meer aan te raken in bed 
  • Browsermeldingen uitschakelen
  • Een eindtijd bepalen hoe laat de laptop dichtklapt
  • Meer genieten van de rustmomentjes 
  • Volgende keer mijn opdrachtgevers informeren dat ik een offline dagje heb 😉

Ik raad dan ook iedereen aan, die zichzelf ergens hierin herkent, om meer verplichte rustmomentjes in te plannen en wellicht een dag offline te gaan. Meer tips zijn uiteraard welkom in de reacties. 

Deel dit artikel