100 Jaar radio ? Een mooi vak en onderschat medium

KevinNieuws

Deze week is het precies 100 jaar geleden dat Hans Izerda tussen 8.00-10.00 de eerste radio-uitzending verzorgde in Nederland. In mijn 28 jaar heb ik tal van bijzondere momenten meegemaakt de radio en zelfs twee keer via het Glazen Huis Echt-Susteren radio mogen maken. Tijd voor een ode aan de radio.

Een greep uit mooie live radio-momenten die me bij zijn gebleven:

  • De verhalen van Opa en ‘begin de dag met een dansje’ van Giel Beelen op 3FM. Dat klonk elke morgen door de keuken tijdens het ontbijt om naar de basisschool te gaan.
  • Langs de Lijn op Radio 1 als de eredivisieploegen een doordeweekse speelronde hadden. Door het toenmalige spel ‘Trainer Trofee’ was zelfs een wedstrijd als Excelsior – ADO spannend om naar te luisteren. Menig huiswerk tijdens de middelbare is op zo’n avond blijven liggen.
  • De ontknoping van het Eredivisie-seizoen 2007 toen ik met mijn ouders op weg was naar Hengelhoef. In die uitzending van 90+5 minuten begon AZ als kampioen, vervolgens Ajax en uiteindelijk was het PSV.
  • L1 Radio & Slam FM (omdat L1 in Brabant weg viel) stond steevast op tijdens de treinritjes naar Fontys ACI in Tilburg, want mobiel dataverkeer was toen nog geen optie /  te duur.
  • De gezellige 3FM-uitzendingen vanuit het glazen huis.
  • Biiiiijna had de schutterij waar ik vroeger lid van was St. Petrus en Paulus het OLS gewonnen. L1 brengt dit al tientallen jaren met een geweldig enthousiasme en spanning.

Glazen Huis Echt-Susteren

In 2014, 2015 en 2016 was ik nauw betrokken bij het Glazen Huis Echt-Susteren. In het eerste jaar als razende reporter en de andere 2 jaren als DJ. Als reporter was het al geweldig om met een kastje door de gemeente te fietsen (ja, echt waar), maar als radio-maker ontdekte ik pas echt de magie van het vak. Dat mensen via de FM, internetradio of fysiek aanwezig naar je luisteren, is een mooi gegeven. De interactie met het publiek, de liedjes tussendoor en het ‘gezeiver’ met collega-dj’s en gasten zorgen voor een prachtige sfeer in de studio. Ik heb zelfs geprobeerd om in alle vroegte de legendarische Gerard Ekdom-imitatie van Cliff Richard te imiteren.

https://www.facebook.com/KHoffmans/videos/923466901063200/